Granola s vlašskými ořechy

Granola s vlašskými ořechyGranola s vlašskými ořechy
Porce 1 plech
Vybavení
plech
pečící papír
miska
Doba přípravy
15m
Doba vaření
10m

Granola je vlastně zapečené müsli. Ovšem narozdíl od toho, které můžete koupit v obchodě, plného zbytečných tuků a cukrů, je domácí granola zdravá a můžete si ji namíchat podle vlastní chuti. Dá se zalít mlékem, přisypat do jogurtu a nebo mlsat samotná.


Ingredience

  • 200 g (2 hrnky)
    ovesných vloček
  • 100 g (3/4 hrnku)
    vlašských ořechů
  • 1 čajová lžička
    chia semínek (nemusí být)
  • 50 g (1/4 hrnku)
    rozpuštěného másla (kokosového oleje)
  • 50 g (1/4 hrnku)
    javorového sirupu (rýžového sirupu, třtinového cukr ap.)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
    Ořechy nasekejte na menší kousky, tak velké, jak vám budou vyhovovat ve výsledné granole.

  2. V misce smíchejte ovesné vločky s ořechy a chia semínky.

  3. Rozpuštěné máslo promíchejte s javorovým sirupem a po částech přidávejte do ovesné směsi, vždy dobře promíchejte.

  4. Pekáč nebo plech vyložte pečícím papírem a rozprostřete směs. Čím bude vrstva nižší, tím dříve bude granola hotová a také rovnoměrněji propečená.

  5. Dejte do trouby a pečte asi 10-15 minut. Občas promíchejte a nenechte granolu bez dozoru, má tendenci se rychle připálit.

  6. Po upečení přendejte na talíř, ať se granola nedopéka na horkém plechu.

  7. Vychladlou granolu můžete přendat do uzaviratelné sklenice, kde vám chvíli vydrží. U nás byla nejdéle týden, delší uskladnění jsem neměla možnost otestovat. :-)