Parmezánové rizoto s kuřecími kousky

Parmazánové rizotoParmazánové rizoto
Kuchyně
Porce 2
Doba přípravy
30m
Doba vaření
40m

Rizoto nikdy nebývalo mým oblíbeným jídlem, dokud jsem neobjevila italské rizoto. Zamilovala jsem si tu krémovou konzistenci a jemnou chuť. Jestli jste ještě nezkoušeli italské rizoto, dejte mu rozhodně šanci.


Ingredience

  • olivový olej
  • 50 g
    másla
  • cibule
  • 200 g
    kulatozrnné rýže (Arborio)
  • 100 ml
    bílého vína
  • 800 ml
    zeleninového vývaru
  • 4 lžíce
    parmezánu
  • 2
    kuřecí stehenní řízky

Postup

  1. Cibulku nakrájejte nadrobno.
    Na kousky nakrájené kuřecí stehenní řízky pokapejte olejem a posypejte kořením a nechejte chvíli odležet.

  2. Na pánvi rozehřejte máslo s trochou olivového oleje, který zajistí, aby se máslo nezačalo rychle přepalovat (hnědnout a hořknout). Cibulku na něm orestujte dorůžova.

  3. Přidejte rýži a krátce ji osmahněte. Zalijte vínem a chvíli počkejte, aby se vypařil alkohol. Poté přilijte větší naběračku vývaru a počkejte, až jej rýže většinu vstřebá. Přilijte další vývar a opakujte do té doby, než bude rýže měkká. Rýže by ve výsledku neměla být tvrdá, ale ani úplně rozvařená.

  4. Mezitím dejte kuřecí kousky na rozpálenou pánev a opékejte dozlatova.

  5. Ve chvíli, kde je rýže hotová, přidejte parmezán, zamíchejte a po chvíli stáhněte z plotýnky.